Kezdőlap  Kapcsolat   Térkép   CEMEX.COM    Keresés
 
BÁNYÁSZATI NYÍLT NAP BUGYIBAN
 


A CEMEX Hungária Kft. csatlakozva az Európai Unió 2011-es Ásványnapok program-sorozatához, idén először szervezett nyílt napot általános iskolások számára a Bugyi III. nevű bányában. Május 13-án, pénteken, három 20 fős csoportban 6-7 osztályos tanulók részesültek különleges élményben, a bánya területén két helyszínen is zajló Ásványnapon. Az első helyszínen a gyerekek testközelből láthattak kavics kitermelő üzemet, természetesen, a legszigorúbb biztonsági előírásoknak megfelelően egyéni védőfelszerelést (fejvédő, láthatósági mellény) viselve. Az iskolásoknak tartott oktatáson felhívtuk a diákok  figyelmét arra a fontos tényre, hogy a bányák veszélyes üzemek, épp ezért bányatóban úszni, tiltott helyen horgászni tilos és életveszélyes.

Vállalatunk tisztelettel adózik a múlt értékeinek és felelősséggel tekint a jövőbe, így a természet kincseit megőrizve igyekszik egy élhetőbb környezetet teremteni, ezt alátámasztandó a nap folytatásában egy rövid ásványtani előadást hallgathattak végig a gyerekek. Az ásványi nyersanyagok használata, kutatása és bányászata az emberi faj fejlődésének kezdetéig visszavezethető. A bányászat szó hallatára elsőre nem feltétlenül az jut az eszünkbe, hogy egy olyan iparág, ami jelentősen meghatározza az életünk minőségét, pedig az ásványi nyersanyagok nagyon fontos és jelentős helyet foglalnak el éltünkben. Csoportosításuk történhet úgy is, hogy érceket tartalmazó és nem érces ásványi nyersanyagokra osztjuk őket. A Bugyi Bányában kibányászott kavics és homok a Duna őseként itt hömpölygő folyó hordalékaként került a dél-budapesti régióba. A magas kvarc és kvarcit tartalma azzal magyarázható, hogy a kőzetalkotó ásványok közül a kvarc a legellenállóbb a fizikai és kémiai hatásokkal szemben, tehát kibírta a hosszabb szállítást és koptatást. Ez az ásvány az építőiparban az egyik legfontosabb alapanyagunk, a betongyártás vázát adja.

A helyszínen kiállított betonszállító mixerautó és betonszivattyú szemléjével a diákok számára áttekinthetővé vált a betongyártás teljes folyamata. A szállítószalag, az osztályzó és a kotróhajó szemügyre vétele után a gyerekeket lovaskocsi szállította a Pecatanyára, a Fűzfán-fütyülő táborok már jól ismert helyszínére. Itt az iskolások a vendéglátás mellett a hazai élővilágról (halak, vadak, madarak, növényzet) hallhattak interaktív előadást, mely után egy rövid kérdőívet töltöttek ki a nap során tanultakból, kiemelkedően jó eredményekkel és pontos válaszokkal. Összegzésül elmondhatjuk, hogy hasznos és tartalmas napot tölthettek a gyerekek lakókörnyezetük közvetlen közelében, egy működő üzem területén, ugyanakkor a természet közelében. A vállalat tudja, hogy felelősséggel tartozik a környezetért ahol élünk és dolgozunk, hozzájárul a helyi gazdasághoz adófizetésével és munkahelyet ad a környék lakosainak. Gratulálunk a gyerekek fegyelmezett viselkedéséhez, érdeklődő, okos magatartásukhoz.

Kapcsolatfelvétel


CEMEX Csoport

 
    

Privacy Policy | Terms and conditions | Copyright © 2011 CEMEX S.A. DE C.V. All rights reserved