Kezdőlap  Kapcsolat   Térkép   CEMEX.COM    Keresés
 
 Egy sokszínű terület felkerül a veszélyeztetett listára 
 


A Mexikóból Texasba átnyúló területet a természetvédelem kiemelt prioritásává nyilvánították

DINA CAPPIELLO
Copyright 2005 Houston Chronicle

Egy sziklás és hegyes vidéket, amely Észak-Mexikótól az Egyesült Államok északnyugati részéig húzódik, és magába foglalja Nyugat-Texas néhány legmagasabb csúcsát, mától hivatalosan is a bolygó egyik biológiailag legváltozatosabb és az egyik legveszélyeztetettebb helyének neveznek.
Sivatagos talajától és mély kanyonjaitól az erdős hegycsúcsokig a Madrean Fenyves-Tölgyes egyike a kilenc új “hotspot”-nak, amelyet felvesznek a Conservation International 34 elemből álló globális listájára a Houstoni Természettudományi Múzeumban ma este tartandó ceremónia keretében.
Egy területet akkor nyilvánítanak “hotspot-tá”, ha azon legalább 1500 olyan növényfaj él, amely sehol máshol és ezek természetes előfordulási helyeinek legalább 70 százaléka már eltűnt. 
A természetvédők szerint az ezen, India nagyságú térségekre való koncentrálás a legjobb stratégia a Föld növény- és állatfajainak megóvására.
A Madrean Fenyves-Tölgyes (Madrean Pine-Oak Woodlands) határain belül 3975 virágzó növényfaj található meg. A világ fenyő- és tölgyfajainak egy harmada szintén ott nő. Mára kevesebb, mint 20%-a maradt meg az eredeti vegetációnak.
Amennyiben sikerül megmentenünk minden földterületet a “hotspot”-okon kívül, de kudarcot szenvedünk a hotspot-okkal, a bolygón található növények 50 százalékát és az állat- és halfajok 42 százalékát elveszítjük, mondta Russell Mittermeier, a Conservation International elnöke. A természetvédő csoport ma este mutatja új kézikönyvét, Hotspots Revisited címmel Houstonban, egy korábbi, egyszerűen a “Hotspots” címet viselő könyv újabb kiadásaként. 
Mindkettőt a CEMEX, a mexikói székhelyű cementgyártó szponzorálta, egyenként mintegy 800.000 dollár értékben.
Mittermeier úgy utal a hotspot-okra a könyvben, mint “természeti vészhelyzetre”.

Kevés a védelem
Mindeddig nem állt Miterrmeier szervezete számára rendelkezésre elég adat ahhoz, hogy a Madrean Pine-Oaks Woodland-ot veszélyeztetetté nyilvánítsák.  A Conservation International szerint a veszélyeztetett föld csupán 6%-a, 10.422 négyzetmérföld áll valamilyen védelem alatt, és megközelítőleg 2% kiemelten védett.
“Sokkal többet lehetne tenni a föld védelme érdekében a határ mindkét oldalán," mondta.
A régióban már jelen levő szervezetek reményei szerint annak elismerése, hogy a térség fontos a globális sokszínűség szempontjából, több erőfeszítést eredményez annak megmentésére, ami megmaradt.
“Mindannyian, akik ebben a régióban élünk, éveken át megtapasztaltuk, hogy mennyire fontos és sokszínű ez a hely, nem csak biológiai, hanem kulturális és geológiai szempontból is”, mondta Matt Skroch, a Sky Islands Alliance programigazgatója Tucsonban, Arizonában. Ez a megjelölés segíteni fog abban, hogy alapítványok jöjjenek ide dolgozni a magán földtulajdonosokkal a természetvédelem jegyében. 
A 178.095 négyzetmérföldes terület jórészt Mexikóban fekszik és magába foglal számos hegyláncot, beleértve 40 ún. szigetet – erdős hegytetőket, amelyeket egymástól meredek völgyek és sivatagos területek választanak el – Arizonában, Új-Mexikóban, Texas-ban és Észak Mexikóban.
A fajok sokszínűsége
A hőmérséklet és páratartalom-ingadozásnak, valamint a csapadékmennyiség szélsőséges változásainak köszönhetően a vidék nagy számú fajnak ad otthont, amelyek közül számos helyi, vagy nem található meg sehol máshol.
“Mivel ezek a kiemelkedő hegységszigetek sivatagos területekbe vannak ágyazva, néhány tulajdonságuk megegyezik, míg mások egyedien a hegyláncra jellemzőek”, mondta John Karges, a Texasi Nature Conservancy természetvédő biológusa. “Texas többi részéhez viszonyítva ez a hihetetlen sokszínűség térsége”.
A legérdekesebb állat- és növényfajok közül például a vulkáni nyúl, a világ legkisebb nyulainak egyike, amelynek odvait a mezőkön gyakran felgyújtják, hogy helyet biztosítsanak a haszonállatok számára; és a világ legnagyobb fenyője, amelyen 25 hüvelyk hosszúságú toboz terem. Továbbá ez az a hely, ahol a danaida lepkék gyülekeznek, hogy átteleljenek.
A változatosságot fenyegető tevékenységek különböznek a határ két oldalán. Mexikóban a fenyők és tölgyfák kivágása és a korábban említett földégetés jelentik a legnagyobb fenyegetést.
Az amerikai oldalon az jelenti a veszélyt, hogy sokan költöznek délnyugati területekre, és az ezt követő fejlődés beszűkíti azokat a zöld folyosókat, ahol az állatok közlekednek.
A környezetvédők az 1900-as évek eleje óta tárgyalják a Madrean Pine-Oak Woodlands megmentésének fontosságát. 1937-ben Aldo Leopold, az ország egyik legelső természetvédője a területet “a teremtés csodájának” nevezte.  

Elkülönített területek
Napjainkban különböző non-profit csoportok, állami és szövetségi ügynökségek, és a CEMEX földterületeket különítettek el, hogy védelem alá helyezzék őket. A határ texasi oldalán a Big Bend Nemzeti Park mellett létezik még egy állami tulajdonban levő Big Bend Ranch Állami Park és a Black Gap Wildlife Management Area. A Texasi Nature Conservancy 100.000 ár nagyságú területet ellenőriz a Davis Hegységben szolgalmi- és tulajdonjog alapján, amely a hotspot területek részét képezi a Big Bend-től 100 mérföldre, északra.  
A határ mexikói oldalán a CEMEX a világ harmadik legnagyobb cementgyártója 1992 óta 200.000 ár nagyságú földet vásárolt meg a Madres del Carmen területén, ahol visszatelepítette a nagyszarvú birkát, a jávorantilopot és a Carmen fehér farkú szarvast a természetes élőhelyére.
Armando Garcia, a vállalat fejlődésért felelős alelnöke azt mondta, a hotspot megnevezés más vállalatokat is ösztönözhet arra, hogy segítsenek Mexikó természetének védelmében, mivel ez egy olyan kérdés, amit a kormány egyedül nem tud megoldani.
"Ha más vállalatok követnek minket abban, amit teszünk, nagy eredményeket fogunk elérni a természetvédelem terén - mondta Garcia. Ez nem akkora összeg, amit egy sikeres vállalat ne tudna megengedni magának."

Kapcsolatfelvétel


CEMEX Csoport

 
    

Privacy Policy | Terms and conditions | Copyright © 2011 CEMEX S.A. DE C.V. All rights reserved